Kedd, 2024-04-30, 01:43:53
Üdvözöllek Vendég | Regisztráció | Belépés

Budai mentőállomás 1123 Alkotás u. 56-58. (06-1)356-4937

Nyitólap » Anyag-archívum
Az Országos Mentőszolgálat takarékossági intézkedései nem veszélyeztetik a betegellátás biztonságát - közölte Győrfi Pál szóvivő, aki a Magyar Nemzet cikkére reagált. E szerint a mentőszolgálat most elkészült intézkedési tervében több tucat kiadáscsökkentő és bevételnövelő ötlet - köztük a koraszülött-mentési kapacitás csökkentése - szerepel.

A költséghatékony, takarékos működés minden állami intézmény "evidens törekvése" - mondta Győrfi Pál. A mentők sem tesznek mást, mint hogy igyekeznek minden felesleges kiadást visszafogni és az adófizetők forintjait az alapfeladat, az életmentés érdekében felhasználni - tette hozzá.

"Az intézkedési terv e korábban is gyakorolt szemlélet jegyében foglal össze újabb lehetőségeket" - fogalmazott a mentőszolgálat szóvivője. A koraszülött-mentési kapacitás csökkentését jelenleg nem tervezik.

A Magyar Nemzet a Mártai István főigazgató által jegyzett dokumentumra hivatkozva azt írta, hogy a szervezetnél felülvizsgálnák a szociális-jóléti juttatásokat, növelnék az önkéntes munkaerő létszámát, és a lehető leghosszabb időre emelnék a szállítói számlák kifizetésének határidejét. Az intézkedések egy része esetében azonnali végrehajtást írtak elő, de az nem derül ki, hogy az egyes lépésektől mekkora megtakarítás remélhető - olvasható a cikkben.

Havas Szófia, a szocialisták egészségpolitikusa azt közölte, a koraszülöttmentés mellett korlátozni akarják a benzinfelhasználást és az életmentő gyógyszerek alkalmazását is. Az MSZP szerint a kormány felelőtlen egészségpolitikája miatt került veszélybe az Országos Mentőszolgálat koraszülött-mentési kapacitása. Az ellenzéki párt Szócska Miklós egészségügyi államtitkár és Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter lemondását követeli - áll a közleményben.

Forrás: hvg.hu

Kategória: OMSZ | Megtekintések száma: 641 | Hozzáadta:: FireB | Dátum: 2012-11-15 | Hozzászólások (0)

A XVII. kerületben kapott lángra egy melléképület

Harminc négyzetméteres égő melléképületből mentettek ki a fővárosi tűzoltók egy középkorú férfit hétfőn az esti órákban. A tűz a XVII. kerületi Cséplő utca egyik családi házának udvarán álló kisebb épületben pusztított. Az égő ház teteje, ajtaja, berendezési tárgyai lángoltak; oltás közben találtak rá az eszméletlen emberre. A mentők kiérkezéséig az FKI Készenléti Egészségügyi Szolgálata látta el a sérültet. A tüzet egy vízsugárral megfékezték, így a családi ház nem károsodott


Forrás:FKI
Kategória: FKI | Megtekintések száma: 754 | Hozzáadta:: FireB | Dátum: 2012-11-06 | Hozzászólások (0)


Az Országos Mentőszolgálat Alkotás utcai állomására látogattak a Városmajori Óvodák nagycsoportosai. A gyerekek a mentőtisztek kalauzolásával körbejárták az épületet, illetve a garázsban kívül-belül megcsodálták a speciális rohamkocsikat. Legnagyobb örömükre a kedvükért bekapcsolták a járművek kék-piros villogóját, illetve a hangkürtöt is.
A különböző foglalkozások bemutatása része a Városmajori Óvodák nevelési programjának – mondta el érdeklődésünkre az egyik kísérő óvónő. Nemrégiben a rendőröknél és a tűzoltóknál jártak, hamarosan pedig egy postafiók, illetve egy pékség mindennapjaiba nyerhetnek betekintést az óvodások, akikkel a mentőállomáson főként arról beszélgettek, hogy milyen esetekben kell mentőt hívni, illetve hogyan lehet értesíteni az ügyeletet. A mentőszolgálat telefonszámát, úgy tűnik, már ilyen korban tudják a gyerekek, amikor ugyanis erről kérdezték őket, egyszerre vágták rá a választ: 104!

Nagycsoportosok a mentőállomáson

Hivatkozás: http://www.hegyvidekujsag.eu/hegyvidekujsag/oktatas-neveles/nagycsoportosok

Kategória: Érdekességek | Megtekintések száma: 675 | Hozzáadta:: FireB | Dátum: 2012-10-16 | Hozzászólások (0)

A mentőszolgálat feljelentést tett a rendőrségen, mert egy telefonáló hamisan riasztotta őket, így mintegy félmilliós kárt okozott szervezetnek.

Az álriasztásról és a fejleményekről tájékoztatta az Országos Mentőszolgálat az MTI-t.
Győrfi Pál szóvivő közleménye szerint "egy kétségbeesettnek tűnő fiatal lány" riasztotta a mentőket a 104-es hívószámon csütörtök délután.

A lány azt mondta, hogy a XVII. kerületben egy embert megcsípett egy darázs, s az illetőnek allergiás tünetei lettek, fuldoklik, már nem kap levegőt.

A mentők, tekintettel az életveszélyre, nemcsak esetkocsit indítottak a feltételezett beteghez, hanem a mentőhelikoptert is a helyszínre riasztották. Ott kiderült, szó sincs rosszullétről, nincs darázscsípés sem, s a lakó riadtan és meglepődve fogadta a percek alatt kiérkező mentőket - írta a szóvivő.

A felelőtlen telefonáló ellen mobilszáma alapján az Országos Mentőszolgálat feljelentést tett - írta Győrfi Pál.

Kategória: OMSZ | Megtekintések száma: 688 | Hozzáadta:: FireB | Dátum: 2012-08-08 | Hozzászólások (0)

2015-re minden új autóba automata segélyhívó rendszert szeretne az Európai Parlament. Az eCall nevű rendszer lényege az, hogy karambol esetén automatikusan értesíti a segélyközpontot, így azonnal indulhat a segítség a baleset helyszínére.

Az eszköz vagy a légzsákok nyílását érzékelné vagy egyéb szenzorok érzékelnék a kocsi sérüléseit. A rendszer ezen kívül arra is alkalmas lesz, hogy pontosan meghatározza a baleset helyszínét, továbbá infót küld a segélyközpontba az utazás irányáról, arról, hogy a jel automatikusan vagy szándékosan lett-e elküldve és az is kiderül, milyen állampolgárságú a bajbajutott, így a nyelvi korlátok is kevesebb akadályt jelenthetnek.

A parlament szerint a rendszer nem fogja megfigyelni senki mozgását, helyzetét, csak akkor aktiválódik, ha baleset történt. A rendszer ötlete egyébként 2003 körül merült fel, 2005-ben sikerült megegyezni a gyártókkal, hogy 2009-től egységesen kerüljenek beszerelésre az új személyautókba. Kötelezettség hiányában azonban az új járművek alig, csupán 0.4%-ba került be. A jövőben azonban kötelezővé tenné a hatóság és kiterjesztené a buszok, motorok és kamionok körében is.

http://www.carinsurance.org/wp-content/uploads/2012/07/eCall_system.jpg

kattints a nagyobb képért!

A rendszer ingyenes lenne a tervek szerint minden uniós állampolgárnak, a készülékek ára pedig 100 Euró körül fog mozogni, de lopás esetén pl. segíthet a jármű megtalálásában.

A rendszer tökéletes működéséhez persze megfelelő háttér is szükséges, így a segélyhívórendszerek fejlesztése, kompatibilissé tétele. Ez sok tagállamban még nincs meg, így vannak ellenzői is a rendszernek. Minden esetre elég jó kezdeményezés, reméljük, hogy sikerül bevezetni minél előbb. Bővebb információk itttalálhatók.

Kategória: Érdekességek | Megtekintések száma: 831 | Hozzáadta:: FireB | Dátum: 2012-07-15 | Hozzászólások (0)

Londonban működik egy úgymond különjárat részegeknek, a "Booze bus". A piás kocsi egy mentőautó, állami irányítás alatt, amit csak azért hoztak létre, hogy a londoni éjszaka kiesőit gyorsan a kórházakba tudják szállítani anélkül, hogy azt a helyi mentőszolgálatoknak kéne. A mentő pedig nem taxi és azért tegye fel a kezét az, aki ne lenne ingerült kicsit, amikor egy részeget kell bevinnie vagy éppen egy részeg miatt nem kap ellátást időben. A módszer éppen ezért jó.

A mentőegység 2005 óta működik az angliai fővárosban, a tavalyi év során ellátott mintegy 70.000 ember száma mára 10.000-el több lett és ez általános tendencia - mondja a mentőegység létrehozója Brian Hayes mentőtiszt.

http://static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2011/12/10/1323511120246/Brian-Hayes-007.jpg

Érdekes statisztika, hogy egy-egy részeg ember ellátásának költsége mintegy 80.000 forintba kerül, ami évi 3 milliárd forintnyi költséget ró az ellátóra. Kíváncsi lennék mindez hogyan alakul Magyarországon.

A kocsin dolgozó mentők estéiről itt egy remek cikk. A történeteket, észrevételeket és gondolatokat pedig osszátok meg itt vagy a blog Facebook oldalán, mert ilyenből biztos mindenkinek van elég... A legfontosabb kérdés pedig: ki vállalna műszakot egy ilyenen?

Kategória: Érdekességek | Megtekintések száma: 872 | Hozzáadta:: FireB | Dátum: 2012-05-25 | Hozzászólások (0)

A Craftereken ezúttal is Magyarországon végzik el a forgalomba állás előtti utolsó simításokat.

Az év eleji szállítások után újabb Volkswagen Crafter mentőkocsikat állít forgalomba az Országos Mentőszolgálat. A 2011. december 31-én kiírt, 18 mentőjármű szállítására vonatkozó tendert január 6-án egyből módosította az OMSZ, mégpedig a rendelt mennyiséget jelentősen, 61 járműre emelte, ami a teljesítés során még 30 százalékkal, azaz 18 autóval bővülhet.

Képeinken a legújabb mentőgépkocsik állnak a finn Profile Vehicles kistarcsai üzemében, ahol az utolsó szereléseket végzik a járműveken. Az új, rövid tengelytávú VW Crafter mentőgépkocsik az elavult Toyota mentők helyett állnak majd szolgálatba az Országos Mentőszolgálatnál.

(fotók: MTI/Mihádák Zoltán)

Kategória: OMSZ | Megtekintések száma: 1225 | Hozzáadta:: FireB | Dátum: 2012-05-15 | Hozzászólások (0)

Jelentős fizetésemelés az egészségügyben

2012. március 20. 13:50

Több mint 65 ezer forinttal emelkedhet a jelenleg bruttó 350 ezer forint alatt kereső orvosok bére – mondta keddi sajtótájékoztatóján Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár, ahol Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterrel és Giró-Szász András kormányszóvivővel közösen jelentették be a fizetésemelést az egészségügyi ágazatban.

Giró-Szász András elmondta, a kormány megalakulása óta elkötelezett a rossz, fenntarthatatlan és államadósságot generáló rendszerek átalakítása mellett, célja pedig, hogy hosszú távon működtethető rendszereket hozzon létre. Az egészségügy területén a törekvés az, hogy az orvosokat és a dolgozókat partnerként kezelve egy hatékonyabb ellátás jöjjön létre – tette hozzá.

Réthelyi Miklós, Szócska Miklós, Giró-Szász András (fotó: Árvai Károly)

A kormányszóvivő bejelentette, az elmúlt időszakban konstruktív tárgyalásokat folytatott az egészségügyi tárca az érintettekkel annak érdekében, hogy az emberi erőforrás krízist kezelni tudják. Emlékeztetett: 2002 óta nem történt központi fizetésemelés ebben a szférában, most a hatékonyságnövelő rendszerátalakításból származó megtakarítás teszi lehetővé a fizetések emelését.

A részletekről szólva Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter elmondta, 86 ezer embert érint a béremelés, köztük több mint 15 ezer orvost, közel 68 ezer szakdolgozót. Olyan adósság törlesztését kezdtük meg, amivel mind az ágazatban dolgozóknak, mind a társadalomnak tartozott a politika – tette hozzá.

Réthelyi Miklós, Szócska Miklós, Giró-Szász András (fotó: Árvai Károly)

A miniszter kifejtette, a tárca megfelelő infrastruktúrával és képzési rendszerrel alátámasztott, kiszámítható életpályát kíván biztosítani az egészségügyi dolgozóknak. Ehhez az első lépéseket teszik meg, amikor 10 év után a legfájóbb pontokon végrehajtják a béremelést – fűzte hozzá.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár köszönetet mondott a dolgozóknak a kitartásért, és a partnereknek a konstruktív hozzáállásért. Mint mondta, a fizetésemelés 350 ezer forintos bruttó bérig több mint 65 ezer forint lesz. Ez az érintett orvosok 80 százalékát jelenti, e felett sávos rendszerben növekedhetnek a bérek. A szakdolgozók esetében pedig – mivel komoly problémát okozott korábban a bérfeszültség – új bértáblát vezetnek be, ami képes ezt kezelni. Ennek révén 22 ezer embernek 20 ezer forint feletti, további 32 ezer 300 embernek pedig 15 ezer forint feletti lesz az emelés mértéke - mondta az államtitkár.

Réthelyi Miklós, Szócska Miklós, Giró-Szász András (fotó: Árvai Károly)

A béremelések alapját a népegészségügyi termékadó és a hatékonyságnövelő átszervezések jelentik – tette hozzá. Az államtitkár elmondta: a több mint 30,5 milliárd forintos fizetésemelést nyárig szeretnék végrehajtani, január 1-re visszamenőleges hatállyal.

(kormany.hu)

Kategória: Minisztérium | Megtekintések száma: 1338 | Hozzáadta:: FireB | Dátum: 2012-03-27 | Hozzászólások (0)

Budapest – A Magyarországi Evangélikus Egyház egy teljesen felszerelt mentőautót adományozott az Országos Mentőszolgálatnak 2012. február 24-én a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium épülete előtt. A VW Crafter gépjármű összesen 34 millió forintba került, amelynek árát evangélikus hívek és az országos egyház adták össze. Az egyház célja, hogy ezzel sajátságosan evangélikus módon járuljon hozzá az államadósság csökkentéséhez.

Mentő-akció: ...hogy a mentő szeretet időben érkezzék!

Igei köszöntőjében Gáncs Péter, az MEE elnök-püspöke a betegszállítás két igei példáját hozta. Először annak a béna embernek a példáját mondta el, akit a tető megbontásával, felülről engedtek le Jézus gyógyító kezeihez. A másik evangéliumi kép arról szólt, amikor Jézust Betániába hívták egy súlyos beteghez, ám Lázár meghalt addigra, mire Jézus odaért. „A történet azonban mégsem zárult kudarccal – idézte a püspök –, hiszen Jézus számára soha sincsen későn.” 
Rámutatott arra, hogy „hisszük és reméljük, hogy a most átadandó autó is hozzájárulhat ahhoz, hogy a mentő szeretet, a szakszerű orvosi segítség lehetőség szerint mindig időben elérkezzék a rászorulókhoz”.

Prőhle Gergely országos felügyelő a mentőautó kulcsainak átadásakor elmondta, hogy az evangélikusságnak országhatárokon belül és kívül történelmi kötelezettsége az, hogy az ország sorsát tudásuknak és képességeiknek megfelelően segítsék, ezért az evangélikus áldozatvállalás szép példája ez a most átadandó gépjármű.

Dr. Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter beszédében azt mondta, hogy az egyházak fontos szerepet játszanak az oktatásban, a szociális gondoskodásban, a sport területén, illetve a kulturális és a mindennapi életben egyaránt, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium pedig szoros kapcsolatban áll az egyházak vezetőivel. Meglátása szerint élni kell „az egymáshoz fordulás” lehetőségeivel, mert ahhoz, hogy „kiegyensúlyozott, bizakodással a jövőbe néző társadalomban” éljünk, a fenti területeken az egyházaknak is fontos szerepük van.
Réthelyi Miklós szólt arról, hogy az egészségügyben nemcsak a betegségek elleni harc folyik, hanem a betegek lelkét is gyógyítani kell, mert „lelkiállapotunk és testi betegségeink kölcsönösen és többszörösen egymáshoz kapcsolódnak".

Dr. Cserháti Péter egészségpolitikai helyettes államtitkár rámutatott arra, milyen óriási jelentősége van az egyházak szolgálatának, mert többletet tesznek az ellátáshoz. Beszédében emlékeztetett arra, hogy a múltban is megmutatkozott az evangélikus egyház elkötelezettsége az egészségügyben.

Dr. Mártai István, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója a mentőautót megköszönve hangsúlyozta, hogy az ajándékozással „találkozott a segítségnyújtás szándéka a segélynyújtással", a rohamkocsi pedig „több mint egy mentőautó", mert nemcsak egy járművet kaptak, hanem a teljes egészségügyi felszerelést is, amely a gépjármű értékének a felét teszi ki. Ez a rohamkocsi Budapest II. kerületében teljesít majd szolgálatot. (A mentőautó a Budai Mentőállomáson kezdte meg szolgálatát. - Admin)

Az alkalmon a Fasori gimnázium énekkara szolgált Nováky Andrea vezetésével. G. DresslerDicsérje Istent minden lélek című darabját adták elő.

Végül Gáncs Péter püspök megáldotta a gépjárművet, majd a megjelentek elénekelték a Himnuszt.

A gimnázium dísztermében tartott fogadáson mentőautó alakú süteményeket, valamint forralt bort és forró teát ihattak az átfagyott vendégek.

Forrás: Link

Kategória: OMSZ | Megtekintések száma: 830 | Hozzáadta:: FireB | Dátum: 2012-03-03 | Hozzászólások (0)

2012. 03. 01.

Mentők: Nincs vészhelyzet

A mentőknél szerencsére nincs vészhelyzet, Györfi Pál a mentők kommunikációs és PR igazgatója hihetetlen számot mond, évente egymillió esetük van. A költségvetésünk éppen a működőképesség fenntartására elég, az egyéb költségeket extra forrásokból kell előteremteni. Az elmúlt három évben elmaradt a fejlesztés…

- Háromszáznál több a tíz évesnél idősebb járművünk, de nem vonhatjuk ki őket a napi munkából. Viszont már úton vannak  az első sárga rohamkocsik, ezeket az egészségügyi tárca pénzéből vettük, és a Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól (Nefmi) is kapunk 1,45 milliárd forintot 60-70 mentőautóra. Ha uniós forrásból megkapjuk azt a 15 milliárdot, amire pályáztunk, egyenesbe jöhetnénk, jutna újabb autókra és új állomások kialakítására is. 
- A mentőállomásokról most tizenöt percen belül bárhová eljutunk. Nem egyszerű ezt tartani, az ideális megoldáshoz még huszonkét állomásra lenne szükség. Az irányítórendszerre is ráférne a korszerűsítés, az adatfelvétel még mindig papírra történik. 
- A téves riasztások komoly kalamajkát okoznak?
- Budapesten a Markó utcai bázis bonyolítja a legnagyobb forgalmat. Kétezer hívásból négyszázötven az igazi eset. A többi riasztást több felé osztanám. Vannak a laikus telefonok, amelyeknek a hívói nem tudják, mi is a dolgunk. (Megmondanák a Péterfy utcai kórház telefonszámát?) Vannak a jóindulatúak, de feleslegesek. (Valakit fekve látnak a parkban… De nem kellene mentő hozzá.) Az aggódók, akik egy kis fejfájásért is riasztanak. És sajnos a rosszindulatúak, akik mondjuk, a szomszédon állnának így bosszút. Minden ilyen telefon fölösleges energiákat von el tőlünk. Leköti a vonalat, kivon egy autót a teljes személyzettel, stb. Közben életek kerülnek veszélybe, mert nincs elég kapacitásunk arra, hogy tartalék autó és személyzet álljon készenlétben. A fővárosban rosszabbak ezek a mutatók, a vidékiek talán jobban átérzik, mivel jár, ha késünk valahonnan. Az ilyen esetek kiszűrése nagyon fontos, a diszpécserek éppen ezért egészségügyi szakemberek, akik a telefonos segítségnyújtásban is tapasztaltak.
Állítólag kevesebben halnának meg, ha mindenki tudna elsősegélyt nyújtani.
- Általában a kiérkezésünkig senki sem mer hozzányúlni az eszméletlen emberhez. Pedig a hatvan százalékuk menthető lenne, ha idejében megkezdené valaki a lélegeztetést. Néhány szakszerű mozdulatról lenne szó, addig a néhány percig, amíg odaérnek a kollégák. Húsz percenként hal meg valaki, jelenleg évi huszonötezer szívhalált regisztrálnak. Defibrillátorokból sincs elég, jó volna, ha minden tömegrendezvény helyszínén lenne belőlük.
- GPS lopás, mentősöket érő atrocitások mindennaposak a híradókban…
- A média szereti az ilyesmit… Tény, jócskán előfordulnak. Aki tőlünk műszert lop, át sem gondolja, mit cselekszik. Olykor a mentő ablakát is betörik egy húszezer forintos műszerért. Az autó ilyenkor két napig áll a szervizben, amikor más az életéért küzd. Előfordul, hogy mikor kiérünk az esethez, a család nem engedi, hogy elvigyük a beteget, ők akarják megmondani, mit is tegyünk. Kicsit több tiszteletet várnánk…

Forrás: http://www.mixonline.hu/Cikk.aspx?id=64671
Kategória: OMSZ | Megtekintések száma: 1015 | Hozzáadta:: FireB | Dátum: 2012-03-01 | Hozzászólások (0)

« 1 2 3 4 5 »
RSS

Belépés

Hírcsoportok

OMSZ [13]
Országos Mentőszolgálat hírei
FKI [2]
Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság hírei
Minisztérium [1]
Minisztériumi hírek
MÖSZ [0]
Mentődolgozók Önálló Szakszervezetének hírei
Érdekességek [5]
Érdekes hírek a nagyvilágból
Egyéb [0]
Egyéb hírek

Naptár

«  Április 2024  »
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Felhasználók

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0


Szülinapos: pniki(46)